رفتن به مطلب
ایران سی اف سی

استخراج با هارد دیسک؛ آشنایی با الگوریتم اثبات ظرفیت (Proof of Capacity)

امتیاز دادن به این موضوع:


براي جلوگیری از تکراری شدن تاپیک ها قبل از ارسال از قسمت جستجوی سایت استفاده کنید. تاپیک های تکراری حذف خواهند شد.

تاپیک ها باید در انجمن های مناسب زده شوند. قبل از ارسال تاپیک عنوان انجمن را بخوانید.

ارسال‌های توصیه شده

اثبات ظرفیت (Proof of Capacity) الگوریتمی در بلاک چین برخی از ارزهای دیجیتال است که امکان استفاده از فضای خالی هارد دیسک را برای استخراج ارزهای دیجیتال، فراهم می‌کند. اکثر ارزهای دیجیتال، امروزه برای تولید بلاک از روش ماینینگ یا همان اثبات کار (Proof of Work)، و یا اثبات سهام (Proof of Stake) استفاده می‌کنند، اما چند ارز دیجیتال نه چندان شناخته‌شده هستند که به جای این دو از اثبات ظرفیت استفاده می‌کنند. در این مقاله با اثبات ظرفیت و چند ارز دیجیتالی که از آن استفاده می‌کنند، آشنا می‌شوید.

تابع هش

قبل از رفتن به سراغ مفهوم اثبات ظرفیت، کمی به عقب‌تر رفته و مفهوم «هش کردن» (Hashing) را مرور می‌کنیم.

هش کردن یا هشینگ به فرآیندی گفته می‌شود که در آن یک عملگر ریاضی به نام «تابع هش» (Hash Function)، داده‌های ورودی مانند حروف و اعداد و تصویر و … را به خروجی رمزگذاری‌شده تبدیل می‌کند. به تابع هش، «تابع درهم‌ساز» نیز گفته می‌شود.

به عنوان مثال یک تابع هش می‌تواند کلمه «سلام» را دریافت کند و به عنوان خروجی این عبارت را تحویل بدهد:

«bda1fa48345336618741fd2c4bc02809eb099c49a9b02fb5056401ab6d4dc3e6»

به خروجیِ تابع هش، «هش» (Hash) می‌گویند و به این عمل یعنی استفاده از تابع هش برای ایجاد هش، هش کردن یا «هشینگ» (Hashing) گفته می‌شود.

تابع هش و هشینگتابع هش ورودی را می‌گیرد و تبدیل به یک رشته متنی با طول ثابت می‌کند.

حالا بیایید ببینیم فرآیند هش کردن یا به اصطلاح هشینگ چگونه انجام می‌شود.

هر کسی که در رمزنگاری و ریاضیات تخصص داشته باشد، می‌تواند با استفاده از این علوم برای خود تابع هش بسازد. در حال حاضر انواع زیادی تابع هش وجود دارد و آن را به روش‌های گوناگونی می‌توان ساخت اما در اینجا قصد داریم به عنوان نمونه نحوه کار الگوریتم شناخته‌شده SHA-256 را توضیح بدهیم که پرکاربردترین تابع هش دنیاست.

توابع هش معتبر، هر مقدار ورودی را تبدیل به یک رشته متنی با طول ثابت می‌کنند.

تابع هش و هشینگ چیست؟هش کردن عبارات با استفاده از تابع هش SHA-256

همان‌طور که در عکس بالا هم مشاهده می‌کنید، برای تابع هشِ استاندارد اهمیتی ندارد که ورودی شما چقدر بزرگ یا کوچک است. خروجی همیشه دارای طول ثابت خواهد بود. این مساله زمانی اهمیت پیدا می‌کند که با تعداد زیادی داده و اطلاعات سر و کار داشته باشید. بنابراین، اساساً به جای رهگیری و ذخیره داده‌های ورودی که می‌توانند بسیار زیاد و بزرگ باشند، می‌توانید تنها هش را ذخیره کرده و آن را ردیابی کنید.

همچنین استفاده از یک خروجی با طول ثابت سبب افزایش امنیت می‌شود، چون کسی که سعی در رمزگشایی هش داشته باشد، نمی‌تواند با دیدن خروجی تشخیص دهد که ورودی ما به چه صورت بوده است.

هر دو روش اثبات کار و اثبات ظرفیت برای کار به توابع هش وابسته هستند. یک تابع هش یک تابع یک‌سویه است، به این معنی که با این تابع می‌توان به‌آسانی اطلاعات را وارد و هش را پردازش کرد اما برعکس آن یعنی دریافت هش و به دست آوردن اطلاعات اصلی (ورودی) کار فوق‌العاده دشواری است. در این تابع داده ورودی می‌تواند هر نوع داده‌ای باشد اما متن خروجی (رمزنگاری‌شده) یک رشته از اعداد و حروف است.

تابع هش

اثبات کار

اثبات کار یا همان ماینینگ که در ارزهای دیجیتال زیادی مانند بیت کوین از آن استفاده می‌شود، شباهت زیادی به روش اثبات ظرفیت دارد، با این تفاوت که روش اثبات کار نیاز به تجهیزات تخصصی و گران‌قیمت‌تری دارد. این تخصصی بودن باعث می‌شود که بعد از پایان کار استخراج کوین‌های اثبات کار، پیدا کردن کاربردهای دیگری برای این تجهیزات کار بسیار مشکلی باشد.

علاوه بر این، روش استخراج اثبات کار روش بسیار پر سروصدا و پرمصرفی است و فشار زیادی به دستگاه‌ها وارد می‌کند. به همین دلیل، باید به‌طور دوره‌ای آن‌ها را تعمیر و قطعات خراب یا منسوخ‌شده را با قطعات نو جایگزین کرد.

مراحل استخراج در روش اثبات کار:

  1. ماینرها تراکنش‌ها را جمع‌آوری کرده و در یک بلاک قرار می‌دهند.
  2. تمام اطلاعات موجود در بلاک که شامل هش بلاک قبلی هم می‌شود، برای تولید یک (مقدار) هش جدید از یک تابع هش عبور می‌کند.
  3. سپس ماینرها برای پیدا کردن مقدار هش صحیح با سریع‌ترین سرعت ممکن، یک عدد را در هدر بلاک (Block Header) تغییر می‌دهند و همینطور برای پیدا کردن هش صحیح تلاش کرده و اعداد را امتحان می‌کنند.
  4. اولین ماینری که بتواند با قدرت پردازش خود مقدار صحیح هش را پیدا کند، آن را برای بقیه شبکه ارسال می‌کند و به این ترتیب یک بلاک به بلاک چین متصل می‌شود.

اثبات ظرفیت: یک توضیح ساده

استخراج با هارد دیسک؛ آشنایی با الگوریتم اثبات ظرفیت (Proof of Capacity)استخراج با هارد دیسک

در روش اثبات ظرفیت، به‌جای تغییر مکرر اعداد در هدر بلاک و استفاده از هش برای پیدا کردن راه‌حل، شما هارد دیسک خود را به‌ اصطلاح ثبت (Plot) می‌کنید. ثبت کردن یا پلاتینگ (Plotting) به عملیات پردازش و ذخیره جواب‌های احتمالی معادله بلاک‌ها روی کامپیوتر، حتی پیش از آغاز استخراج گفته می‌شود. در این روش، پاسخ احتمالی معادله بلاک‌ها روی هارد دسیک‌های موجود در شبکه ذخیره می‌شود و اگر هارد دیسک شما حاوی پاسخ معادله بلاک باشد، برنده (پاداش) آن بلاک خواهید بود. به این ترتیب، هر چقدر هارد دیسک دارای فضای بیشتری باشد، شانس بیشتری برای دریافت پاداش بلاک وجود دارد.

مثال

فرض کنید شما هارد دیسک خود را پر از بلیت‌های لاتاری کرده‌اید. اما در هارد دیسک نسبت به ظرفیتی که دارد فقط تعداد محدودی بلیت جا می‌شود. پس از اعلام شماره بلیت بررسی می‌کنید تا بفهمید چه کسی بیشترین اعداد مشترک با شماره برنده اعلام‌شده را دارد. اگر شما بیشترین اعداد مشترک را با شماره برنده را داشته باشید، پاداشی به شما تعلق خواهد گرفت. البته بهترین قسمت ماجرا این است که بلیت‌های شما بعد از اعلام نتیجه باطل نخواهند شد و می‌توانید برای هر بلاک جدید دوباره از آن‌ها استفاده کنید.  

اثبات ظرفیت: یک توضیح فنی

عملیات اثبات ظرفیت شامل دو بخش است: ثبت یا پلات کردن هارد دیسک و استخراج بلاک‌ها.

کار ثبت یا پلات کردن فایل‌های خاص مربوط به شما بسته به ظرفیت هارد دیسک‌هایتان ممکن است چندین روز یا حتی چندین هفته طول بکشد. پلاتینگ از یک تابع هش بسیار کند به نام شبال (Shabal) استفاده می‌کند که با تابع هش SHA-256 بیت کوین که ماینرها به‌سرعت آن را به کار می‌برند، متفاوت است. از آنجا که محاسبه هش‌های تابع Shabal کار دشواری است، نودهای شبکه آن‌ها را از قبل پردازش کرده و روی یک هارددیسک ذخیره می‌کنند. این کار همان ثبت کردن یا پلاتینگ هارد دیسک است.

پلاتینگ

زمان ثبت کردن یا ساختن یک فایل پلات، چیزی به نام نانس (Nonce) را می‌سازید. نانس‌ها با هش مکرر داده‌هایی مثل شماره شناسایی شما، ساخته می‌شوند. هر چه فضای ذخیره‌سازی بزرگ‌تر باشد، میزان نانس‌هایی که می‌توانید ذخیره کنید هم بیشتر خواهد بود. با هر نانس می‌توان نهایتاً ۸۱۹۲ هش ساخت. این هش‌ها به صورت جفتی سازمان‌دهی می‌شوند و هر جفت، اسکوپ (Scoop) نام دارد. به هر اسکوپ شماره‌ای از ۰ تا ۴۰۹۵ تعلق می‌گیرد.

Plotting

به‌ این‌ ترتیب شما در زمان استخراج، اسکوپی با شماره بین ۰ تا ۴۰۹۵ را محاسبه خواهید کرد. فرض کنید که نتیجه محاسبه شما، یک اسکوپ به شماره ۴۲ باشد. کار را با اسکوپ شماره ۴۲ از نانس ۱ شروع می‌کنید و از داده آن اسکوپ برای محاسبه یک‌ زمان خاص، به نام «ددلاین» (Deadline) استفاده کرده و سپس این عملیات را برای همه نانس‌های موجود در هارد دیسک، تکرار می‌کنید.

بعد از محاسبه همه ددلاین‌ها، کمترینِ آن‌ها را انتخاب می‌کنید. ددلاین بیان‌کننده تعداد ثانیه‌هایی است که باید از زمان تشکیل آخرین بلاک گذشته باشد تا شما بتوانید به تشکیل بلاک بعدی بپردازید. اگر کس دیگری در همین زمان نتوانسته باشد بلاک جدیدی تشکیل دهد، پاداش آن بلاک به شما تعلق می‌گیرد.

برای مثال اگر ددلاین شما موقع استخراج ۲۵ ثانیه باشد و هیچ‌کس دیگری در این ۲۵ ثانیه نتواند بلاک جدیدی تشکیل دهد، آن‌وقت شما این شانس را دارید که بلاک را تشکیل داده و پاداش آن را به خودتان اختصاص دهید.

مزایا و معایب

حالا که با جزئیات و مبانی روش اثبات ظرفیت آشنا شدید، وقت آن است که با بعضی مزایا و معایب استفاده از هارد دیسک برای استخراج هم آشنا شوید: 

مزایا

  • برای این کار می‌توانید از هارد دیسک‌های معمولی استفاده کنید و کسی نمی‌تواند مثل بیت کوین با خرید ای‌سیک‌های اختصاصی ساخته‌شده برای آن، بر شما برتری داشته باشد. البته همچنان میزان حافظه اهمیت دارد.
  • مصرف برق در این روش ۳۰ برابر کمتر از استخراج با دستگاه‌های ای‌سیک است.
  • روش اثبات ظرفیت بسیار غیرمتمرکزتر از اثبات کار است زیرا در کامپیوتر هر شخص، حداقل یک هارد دیسک نصب شده است. برای این کار حتی می‌توان از هارد دیسک تلفن‌های همراه اندروید هم استفاده کرد.
  • احتیاجی به به‌روزرسانی مداوم سخت‌افزار نیست. هارددیسک‌های قدیمی می‌توانند داده‌ها را به‌خوبی هارددیسک‌های جدید ذخیره کنند.
  • می‌توانید بعد از پایان استخراج، هارد دیسک‌های خود را فرمت کرده و آن‌ها را برای کاربرد اصلی‌شان به کار ببرید.

معایب

  • محبوبیت روش اثبات ظرفیت می‌تواند به یک مسابقه دیگر در خرید و تولید هارد دیسک‌ها و افزایش قیمت آن‌ها منجر شود. امروزه مردم از هارد دیسک‌های ترابایتی استفاده می‌کنند، ولی این معیار به‌تدریج تبدیل به پتابایت، اگزابایت و زتابایت خواهد شد.
  • روش اثبات ظرفیت یک فناوری نسبتاً جدید است و هنوز به‌ دقت مورد بررسی و چالش قرار نگرفته است.
  • در حال حاضر داده‌های پلات شده در هارد دیسک‌ها هیچ کاربردی غیر از استخراج ندارند. البته طرح‌هایی برای استفاده از آن‌ها به‌عنوان فضای ذخیره‌سازی مازاد برای اطلاعات متن‌باز مهم در دست بررسی است. در این صورت هارد دیسک‌ها می‌توانند مقالات ویکی‌پدیا، نقشه‌ها و دیگر اطلاعات با ارزش را در خود جای دهند.
  • در حال حاضر بدافزارهای زیادی در حال استخراج بیت کوین با استفاده از کامپیوترهای دیگران هستند و در صورت محبوبیت روش اثبات ظرفیت می‌توانید مطمئن باشید که بدافزارهایی برای پلات کردن فضاهای خالی هارد دیسک‌ها هم ساخته خواهد شد. با این تفاوت که در این حالت بسیاری از مردم متوجه استفاده هکرها از فضای هارد دیسک خود نخواهند شد.

 آشنایی با ۳ ارز دیجیتال برتر اثبات ظرفیت

حالا در ادامه ۳ مورد از بزرگ‌ترین ارزهای دیجیتالی را که از روش اثبات ظرفیت برای تأیید تراکنش‌ها استفاده می‌کنند، معرفی می‌کنیم.

توجه: معرفی این ارزهای دیجیتال به هیچ عنوان توصیه به سرمایه‌گذاری نیست. بیشتر این ارزهای دیجیتال هنوز در فازهای اولیه خود قرار دارند.

استورج (Storj)

Storj

استورج یک شبکه مبتنی بر بلاک چین است که با هدف ارائه یک فضای ذخیره‌سازی غیرمتمرکز خلق شده است. این شبکه هنوز در ابتدای راه خود قرار دارد، اما به طور‌کلی کاربران می‌توانند بدون نگرانی از نقض حریم خصوصی و بدون خطر هک شدن یا از بین رفتن اطلاعات، فایل‌های خودشان را روی بلاک چین استورج ذخیره کنند.

با استفاده از یک سرویس ذخیره‌سازی غیرمتمرکز هرکسی که یک کامپیوتر شخصی داشته باشد، می‌تواند به ارائه خدمات ذخیره‌سازی بپردازد. بلاک چین با ذخیره کردن داده‌ها روی نودهای متعدد می‌تواند در صورت خرابی یک نود، فایل‌ها را از طریق یک نود دیگر بازیابی کند.

البته استورج در مقاله معرفی یا همان وایت‌پیپر خود از اثبات ظرفیت نام نبرده است و نام الگوریتم خود را «اثبات ذخیره‌سازی» (Proof of Storage) گذاشته است. این الگوریتم با اثبات ظرفیت کمی تفاوت دارد اما به‌طور کلی سخت‌افزار مورد نیاز به برای ساخت بلاک در این شبکه، هارد دیسک است.

برست (Burst)

استخراج با هارد دیسک؛ آشنایی با الگوریتم اثبات ظرفیت (Proof of Capacity)

برست یک از فورک‌های ارز دیجیتال Nxt است که از الگوریتم اجماع اثبات ظرفیت استفاده می‌کند. این کوین در سال ۲۰۱۴ یک سیستم قراردادهای هوشمند و چند قابلیت مهم دیگر را هم به ویژگی‌هایش اضافه کرد. قراردادهای هوشمند همان‌طور که در اتریوم و دیگر بلاک چین های عمده دیگر می‌بینیم، خلق نرم‌افزارها و کاربردهای جدید توسط این شبکه را امکان‌پذیر می‌کند.

این کوین همچنین از فناوری تنگل (Tangle)، راهی جدید برای انتشار بسیار سریع اطلاعات در شبکه که در شبکه آیوتا هم به کار می‌رود، استفاده می‌کند. یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت برست کوین قابلیت معاملات بین بلاک چینی اتومیک (Atomic Cross Chain trading) آن است که با استفاده از آن کوین‌هایی که بلاک چین های متفاوتی دارند می‌توانند بدون نیاز به یک طرف قرارداد سوم مورد اعتماد طرفین، با هم معامله کنند.

این کوین از شبکه لایتنینگ هم پشتیبانی می‌کند که در آن کاربران می‌توانند کانال‌های پرداخت خود را باز کنند و تمام تراکنش‌هایی که از این کانال‌ها استفاده می‌کنند بدون کارمزد انجام خواهند شد.

فایل کوین (Filecoin)

Filecoin

فایل کوین که قرار است در سال ۲۰۲۰ راه‌اندازی شود، مثل استورج یک شبکه ذخیره‌سازی غیرمتمرکز است که در آن ماینرها با فعالیت در شبکه و در ازای ارائه فضای هارد دیسکشان برای ذخیره یا بازیابی داده‌ها، توکنی به نام فایل کوین دریافت می‌کنند. آن‌ها این توکن‌ها را با ذخیره داده‌های مشتریان و پردازش مسائل ریاضی اثبات ظرفیت برای تائید فضای ذخیره‌سازی در دسترس خود در طی زمان به دست خواهند آورد. شانس دریافت کوین و میزان کارمزد تراکنش‌ها بستگی به مقدار فضای ارائه‌شده به شبکه از سوی ماینر دارد.

البته فایل کوین هم به‌طور مستقیم از اثبات ظرفیت به عنوان الگوریتم اجماع خود نام نبرده است، اما فرایند کاملاً با اثبات ظرفیت مشابه است.

نودهای راه‌اندازی‌شده توسط ماینرها با نگه‌داری از داده‌های مورد نیاز بلاک چین و داده‌های ذخیره‌سازی شده، شبکه را فعال نگه می‌دارند. البته آن‌ها برای بالا بردن امنیت شبکه باید مقداری کوین را به صورت امانت در نودهای خود قفل کنند و در صورتی که نتوانند فایل‌های ذخیره سازی شده را اثبات کنند این کوین‌ها توسط شبکه ضبط خواهد شد. در این بلاک چین برای تضمین عدم رونویسی دو فایل با اسم‌های مشابه، هر فایل اثر انگشت دیجیتال مخصوص خود را دارد.

The post استخراج با هارد دیسک؛ آشنایی با الگوریتم اثبات ظرفیت (Proof of Capacity) appeared first on ارزدیجیتال.

نمایش متن کامل

توجه: برای دانلود مرورگر به فیلترشکن نیاز دارید ولی بعد از نصب مرورگر مثل مرورگرهای دیگه (کروم، فایرفاکس و ...) کار می کنه!

بیت کوین - کسب درآمد حرفه ای

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

  • پاسخ 0
  • ایجاد شده
  • آخرین پاسخ

بیشترین ارسال‌ها در این موضوع

روزهای محبوب

بیشترین ارسال‌ها در این موضوع

روزهای محبوب

در تاپیک ها، اگر سوال يا نظر خاصي نداريد لطفا فقط از دکمه می پسندم و ... استفاده کنيد. نظراتي مانند مرسی، خوب بود، ممنون و ... شامل اسپم هستند و باعث کاهش کيفيت پست ها مي شوند.

بالا آوردن تاپیک ها و پست ها قبل از 48 ساعت ممنوع است و موجب حذف آنها خواهد شد.

لطفا به جای بروز کردن تاپیک های قدیمی در نظر شروع یک تاپیک جدید باشید مگر این که لازم به بروزرسانی تاپیک مربوطه باشد.

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...

اطلاعات مهم

لطفا قبل از عضویت و همکاری با ما قوانین را مطالعه کنید.